Іспанські пасхальні булочки
Інгредієнти
- Молоко 125 г
- Дріжджі 13 г
- Пшеничне борошно 300 г
- Цукор 70 г
- Оливкова олія 125 мл
- Яйце 2 шт
- Варені яйця 6 шт
- Цедра апельсина 1 шт
- Сіль 4 г
Опис рецепту
Мона де Паскуа (La Mona de Pascua) — традиційний пасхальний хліб з Іспанії. Це різновид солодкої і дуже ніжної булочки, яку зазвичай прикрашають посередині звареним та пофарбованим до Великодня яйцем. За бажанням Мона де Паскуа роблять круглими, продовгуватими косичками і навіть у вигляді великого бублика. Хоча в іспанських кондитерських можна знайти монас цілий рік, ці смачні солодощі набувають найбільшої популярності під час Великодніх свят Страсного тижня.
Поділимось секретами приготування пасхального хліба з ароматом апельсинової цедри.
Етап 1. Готуємо дріжджову суміш
- Нагрійте молоко до теплої температури (приблизно 35°C ) і перелийте в середню миску.
- Висипте дріжджі в тепле молоко і перемішайте, поки вони не розчиняться.
- Додайте 1 столову ложку цукру і 4 столові ложки борошна і знову перемішайте до однорідності.
- Решту цукру та борошно залиште для подальшого використання.
- Накрийте миску з дріжджами поліетиленовою плівкою і залиште на 30 хвилин у теплому місці для бродіння.
Етап 2. Підготовка та замішування тіста
- Помістіть решту борошна у велику миску і зробіть отвір у центрі. Додайте цукор, свіжі яйця ЯСЕНСВІТ, олію, сіль і апельсинову цедру. Ложкою або вінчиком змішуйте всі інгредієнти.
- Потроху додавайте суміш дріжджів з молоком та продовжуйте перемішувати вручну, поки всі інгредієнти не з’єднаються. Коли тісто від’єднається від стінок миски, вийміть його.
- Нанесіть трохи олії на руки, а також на робочу поверхню, щоб тісто не прилипало. Замішуйте не менше п'яти хвилин, поки не вийде м'яке і еластичне тісто. Важливо не додавати борошно. Однак, якщо ваше тісто набагато липкіше, і не відходить від поверхні, додайте 1 столову ложку борошна, поки консистенція тіста не стане трохи тугішою! Просто використовуйте якомога менше борошна для гарного тіста. Крім того, можете збільшити кількість часу для замішування, до 10-15 хвилин і ви відчуєте, що воно добре формує кулю та стає повітрянішим. Тож продовжуйте місити!
- Сформуйте з нього кулю. У велику ємність налийте трохи олії, покладіть тісто і накрийте поліетиленовою плівкою. Дайте постояти в теплому місці, поки об’єм не збільшиться вдвічі.
- Коли тісто все ще липке на дотик, сформуйте з нього кулю. Помістіть його у велику, злегка змащену оливковою олією чисту миску та накрийте поліетиленовою плівкою.
- Поставте в тепле місце, поки воно не збільшиться вдвічі, приблизно на 1 годину (залежно від того, наскільки тепло у вашому місці).
Етап 3. Фарбування крашанок
Поки тісто збільшується в розмірі, зваріть вкруту яйця та пофарбуйте крашанки. Щоб ваш пасхальний хліб був різнокольоровим і без додавання штучних фарбників, рекомендуємо пофарбувати яйця природними фарбниками. Який саме вибрати фарбник, який вийде колір та детальні інструкції по використанню натуральних продуктів, читайте в наших попередніх статтях в розділі Великодні рецепти. Після фарбування крашанки мають повністю висохнути.
Етап 4. Підготовка пасхального хліба Мона де Паскуа
- Приблизно через годину тісто збільшиться ще вдвічі. Розрівняйте та вимісіть тісто на злегка змащеній олією поверхні, щоб вийшли гази.
- Розкачайте тісто в довгу ковбаску та розділіть її на 6 шматочків вагою близько 100-110 г кожен.
- Візьміть кожен шматочок і розплющіть його в невелике коло, а потім згорніть до себе. Затисніть кожен кінець, щоб закріпити. Потім покатайте по поверхні долонею, трохи натискаючи.
- Ви повинні катати, доки не відчуєте, що кулька тіста трохи затверділа і набула певного опору, тому, коли ви торкаєте пальцем, вона трохи відскакує.
- Надайте кулькам тіста довгі або круглі форми за бажанням. Плетені гарні, але виходять більш плоскими.
- Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером, і залиште між виробами достатньо місця, адже вони мають ще збільшуватися в об'ємі.
- Не щільно накрийте поліетиленовою плівкою і дайте їм постояти 1 годину в теплому місці, поки вони не подвоїться в розмірі.
Етап 5. Випікання іспанських булочок Мона де Паскуа
- Перед тим, як поставити мони в духовку, змастіть їх зверху збитим яйцем.
- Обережно покладіть пофарбоване яйце в середину кожної мони і злегка натисніть. Не обов'язково класти яйця на всі мони.
- Посипте цукровою пудрою кожну мону навколо яйця.
- Розігрійте духовку до 175°C. Обережно доторкніться пальцем, якщо тісто відскочить, значить, воно ще не готове. Коли ваш відбиток пальця залишиться на кулінарному виробі, час поставити у духовку.
- Випікайте в духовці 18-20 хвилин до золотистої скоринки.
Мона де Паскуа найкраще їсти теплими в той же день! Але зазвичай українські господині готують пасхальний кошик в суботу, тож як тільки монас охолонуть, переложіть їх в герметичний контейнер або загорніть в харчову плівку та покладіть їх в холодильник.
Насолоджуйтесь незвичайним іспанським пасхальним хлібом та вражайте своїми кулінарними експериментами рідних та близьких.