Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Іспанські пасхальні булочки

Пасхальний хліб по-іспанськи

2.58 5

img 3145

Інгредієнти

  • Молоко 125 г
  • Дріжджі 13 г
  • Пшеничне борошно 300 г
  • Цукор 70 г
  • Оливкова олія 125 мл
  • Яйце 2 шт
  • Варені яйця 6 шт
  • Цедра апельсина 1 шт
  • Сіль 4 г

Опис рецепту

Мона де Паскуа (La Mona de Pascua) — традиційний пасхальний хліб з Іспанії. Це різновид солодкої і дуже ніжної булочки, яку зазвичай прикрашають посередині звареним та пофарбованим до Великодня яйцем. За бажанням Мона де Паскуа роблять круглими, продовгуватими косичками і навіть у вигляді великого бублика. Хоча в іспанських кондитерських можна знайти монас цілий рік, ці смачні солодощі набувають найбільшої популярності під час Великодніх свят Страсного тижня.

рецепт пасхального хліба

Поділимось секретами приготування пасхального хліба з ароматом апельсинової цедри.

Етап 1. Готуємо дріжджову суміш

  1. Нагрійте молоко до теплої температури (приблизно 35°C ) і перелийте в середню миску.
  2. Висипте дріжджі в тепле молоко і перемішайте, поки вони не розчиняться.
  3. Додайте 1 столову ложку цукру і 4 столові ложки борошна і знову перемішайте до однорідності.
  4. Решту цукру та борошно залиште для подальшого використання.
  5. Накрийте миску з дріжджами поліетиленовою плівкою і залиште на 30 хвилин у теплому місці для бродіння.

замішування тіста для пасхального хліба

Етап 2. Підготовка та замішування тіста

  1. Помістіть решту борошна у велику миску і зробіть отвір у центрі. Додайте цукор, свіжі яйця ЯСЕНСВІТ, олію, сіль і апельсинову цедру. Ложкою або вінчиком змішуйте всі інгредієнти.
  2. Потроху додавайте суміш дріжджів з молоком та продовжуйте перемішувати вручну, поки всі інгредієнти не з’єднаються. Коли тісто від’єднається від стінок миски, вийміть його.
  3. Нанесіть трохи олії на руки, а також на робочу поверхню, щоб тісто не прилипало. Замішуйте не менше п'яти хвилин, поки не вийде м'яке і еластичне тісто. Важливо не додавати борошно. Однак, якщо ваше тісто набагато липкіше, і не відходить від поверхні, додайте 1 столову ложку борошна, поки консистенція тіста не стане трохи тугішою! Просто використовуйте якомога менше борошна для гарного тіста. Крім того, можете збільшити кількість часу для замішування, до 10-15 хвилин і ви відчуєте, що воно добре формує кулю та стає повітрянішим. Тож продовжуйте місити!
  4. Сформуйте з нього кулю. У велику ємність налийте трохи олії, покладіть тісто і накрийте поліетиленовою плівкою. Дайте постояти в теплому місці, поки об’єм не збільшиться вдвічі.
  5. Коли тісто все ще липке на дотик, сформуйте з нього кулю. Помістіть його у велику, злегка змащену оливковою олією чисту миску та накрийте поліетиленовою плівкою. 
  6. Поставте в тепле місце, поки воно не збільшиться вдвічі, приблизно на 1 годину (залежно від того, наскільки тепло у вашому місці).

Етап 3. Фарбування крашанок

Поки тісто збільшується в розмірі, зваріть вкруту яйця та пофарбуйте крашанки. Щоб ваш пасхальний хліб був різнокольоровим і без додавання штучних фарбників, рекомендуємо пофарбувати яйця природними фарбниками. Який саме вибрати фарбник, який вийде колір та детальні інструкції по використанню натуральних продуктів, читайте в наших попередніх статтях в розділі Великодні рецепти. Після фарбування крашанки мають повністю висохнути.

фарбування крашанок на Пасхуа

Етап 4. Підготовка пасхального хліба Мона де Паскуа

  1. Приблизно через годину тісто збільшиться ще вдвічі. Розрівняйте та вимісіть тісто на злегка змащеній олією поверхні, щоб вийшли гази. 
  2. Розкачайте тісто в довгу ковбаску та розділіть її на 6 шматочків вагою близько 100-110 г кожен.
  3. Візьміть кожен шматочок і розплющіть його в невелике коло, а потім згорніть до себе. Затисніть кожен кінець, щоб закріпити. Потім покатайте по поверхні долонею, трохи натискаючи.
  4. Ви повинні катати, доки не відчуєте, що кулька тіста трохи затверділа і набула певного опору, тому, коли ви торкаєте пальцем, вона трохи відскакує. 
  5. Надайте кулькам тіста довгі або круглі форми за бажанням. Плетені гарні, але виходять більш плоскими.
  6. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером, і залиште між виробами достатньо місця, адже вони мають ще збільшуватися в об'ємі.
  7. Не щільно накрийте поліетиленовою плівкою і дайте їм постояти 1 годину в теплому місці, поки вони не подвоїться в розмірі.

Етап 5. Випікання іспанських булочок Мона де Паскуа

  1. Перед тим, як поставити мони в духовку, змастіть їх зверху збитим яйцем.
  2. Обережно покладіть пофарбоване яйце в середину кожної мони і злегка натисніть. Не обов'язково класти яйця на всі мони.
  3. Посипте цукровою пудрою кожну мону навколо яйця.
  4. Розігрійте духовку до 175°C. Обережно доторкніться пальцем, якщо тісто відскочить, значить, воно ще не готове. Коли ваш відбиток пальця залишиться на кулінарному виробі, час поставити у духовку.
  5. Випікайте в духовці 18-20 хвилин до золотистої скоринки.

Мона де Паскуа найкраще їсти теплими в той же день! Але зазвичай українські господині готують пасхальний кошик в суботу, тож як тільки монас охолонуть, переложіть їх в герметичний контейнер або загорніть в харчову плівку та покладіть їх в холодильник.

іспанські пасхальні булочки рецепт

Насолоджуйтесь незвичайним іспанським пасхальним хлібом та вражайте своїми кулінарними експериментами рідних та близьких.

© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2023-03-22T21:23:31+02:00 2024-05-13T09:59:25+03:00
img 3145