Як пофарбувати яйця буряком
Інгредієнти
- Яйця 6 шт.
- Буряк 3 шт.
- Вода 1 л
- Оцет 1 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
Рекомендований продукт
Опис рецепту
Буряк — чудовий овоч не тільки для борщу чи вінегрету, але й для фарбування яєць до Великодня. Завдяки природному пігменту беталаіну корнеплід надає крашанкам яскраво-рожевого, бордового або світло-пурпурного відтінку, залежно від способу фарбування.
Ми підготували кілька методів, а ви обирайте найпростіший і підхожий для вас.
Фарбування разом з буряком
Суть даного способу майже така ж, як з фарбуванням цибулевим лушпинням. Найкраще взяти коренеплід маленького або середнього розміру.
- Дістаньте яйця з холодильника і залиште при кімнатній температурі.
- Ретельно промийте буряк, покладіть в каструлю, залийте літром води. Поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння і варіть 30-35 хвилин.
- Зменште вогонь, покладіть у відвар сіль та опустіть яйця.
- Варіть при повільному кипінні до 12 хвилин.
- Готовий буряк дістаньте з відвару. Якщо хочете використати овоч для приготування якої-небудь страви, остудіть його під проточною водою.
- Яйця залиште у відварі доки вони повністю не охолонуть.
- Відполіруйте крашанки соняшниковою олією перед подачею на стіл
Між іншим, цей метод фарбування не дасть дуже яскравого рожевого кольору, швидше за все вийде пурпурний або пурпурно-сірий. Але величезною перевагою є багатофункціональність — і буряк зварили, і частування до Великодня готове.
Відвар з буряка
- Очистіть і натріть буряк. Залийте літром води та поставте на вогонь на 30 хвилин.
- Тим часом зваріть яйця круто і остудіть.
- Готовий відвар пропустіть через сито або марлю і видаліть м'якоть.
- У рідину додайте оцет, потім яйця і залиште на 2-3 години.
- Час від часу виймайте яйця, щоб перевірити відтінок.
- Готові крашанки просушіть на серветці або спеціальній підставці й протріть олією.
Даний спосіб дозволяє отримати насичені рожево-червоні, кармінові або навіть вишневого кольору яйця.
Як фарбувати буряковим соком
Якщо ви любите рожевий колір, цей метод ідеально підійде.
- Очистіть овоч, дрібно натріть або пропустіть через м'ясорубку.
- Вичавіть з допомогою марлі сік і додайте в нього оцет.
- Окремо зваріть яйця круто й остудіть їх.
- Покладіть в буряковий сік яйця і залиште на кілька годин, час від часу проводьте контроль кольору.
Приблизно, через 2-3 години шкаралупа вже буде ніжно-пудрового кольору, через 5-6 годин — рожевого кольору, а якщо залишити на ніч — бордового. Але, звичайно, фінальний відтінок залежить і від яйця, і сорту буряка.
Існує також спосіб фарбування м'якоттю, коли варені яйця опускають в тертий буряк. Але в даному випадку результат малопередбачуваний, оскільки покрити шкаралупу рівномірно таким пюре неможливо. Цей варіант підійде тим, хто любить цікаві абстрактні малюнки і, звичайно, експерименти.