Незрівняний великодній крафін
Інгредієнти
- Борошно пшеничне 350г
- Дріжджи свіжі — 20 г (або сухі 7г)
- Молоко 110 мл
- Цукор 80 г
- Сіль ½ ч.л.
- Яйце 1 шт.
- Жовток яєчний 2 шт.
- Масло вершкове топлене 40 г
- Масло вершкове разм'ягчене (для смазування) 120 г
- Кардамон свіжомелений ½ ч.л.
- Родзинки 200г
- Сухофрукти 100г
Опис рецепту
Крафін - це гібрид круасана і кексу. Тісто готується технологією вистоювання й випікання листкового тіста в формі для мафінів. Потім крафін заливають різними кремами, джемами, крем-патіс'єрамі або сиром і прикрашають» - так говорить Вікіпедія.
Рецепт Крафіна до нас прийшов із Америки і з часом стали модними паски крафіни, приготовані за цією технологією. Не очікуйте отримати традиційну паску, здоба буде інша, але, якщо ви хочете приготувати новинку - пробуйте великодній крафін не замислюючись. Паска з верхівкою у вигляді трояндочки з ніжного листкового тіста, підсолоджена сухофруктами, однозначно стане прикрасою пасхального столу.
Як приготувати крафін на Великдень?
Готуємо тісто: Підготуйте необхідні продукти, пакувальну плівку та фольгу. Борошно обов'язково просійте.
Дріжджі, 1 ч. л. цукру і 2 ч. л. борошна потрібно розчинити в теплому молоці, далі відставте опару в тепле місце, щоб тісто почало підійматися.
Розтопіть 40 г вершкового масла на водяній бані або на слабкому вогні. Не залишайте суміш без нагляду. Вона не має підгоріти.
Збийте яйце, два жовтки, цукор пісок і ванільний цукор до стану пишної піни.
У просіяному борошні зробіть поглиблення і влийте в нього дріжджі з молоком і яєчну суміш, додайте сіль, кардамон і перемішайте.
Додайте розтоплене вершкове масло, замісить тісто.
Тісто буде липким, але не варто додавати борошно. Вимішуйте його не менше 10-ти хвилин, до тих пір, поки воно не припине липнути до рук.
Підготуйте миску для тіста, попередньо змащену вершковим маслом і, помістивши в неї тісто, змастіть маслом ще й зверху, після чого накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле (температура вистоювання 35-40 °C) місце без протягів на годину - півтори.
Родзинки та сухофрукти залийте окропом на 5 хвилин, злийте і просушіть. Розділіть тісто на кілька частин, відповідно до ваших форм для випікання, сформуйте кульки і накрийте харчовою плівкою, щоб залишити його постояти ще 10 хвилин.
Беріть по одній кульці тіста, присипавши робочу поверхню й тісто борошном, розкачайте його тонким шаром і змастіть весь пласт розм'якшеним вершковим маслом.
Зверху посипте родзинками і сухофруктами. Ви також можете взяти начинку на ваш смак: горіхи, мигдальні пелюстки і т.д. Зверніть тісто з начинкою всередині в рулет, обмотайте харчовою плівкою і поставте в тепле місце.
У вас вийде кілька рулетиків.
Через 10 хвилин візьміть перший рулет і розріжте його ножем уздовж (як показано на фото), намагайтеся не прорізати наскрізь.
Розрізаний рулетик закрутіть в трояндочку, тістом всередину, а стороною, посипаною начинкою, вгору. Якщо рулет великий - краще прорізати його наскрізь, одну частину скрутити кільцем для основи, а другу накрутити спіралькою, уклавши на основу.
Покладіть паску в форму, накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 20 хвилин, щоб ще раз піднялася.
Тим часом, розігрійте духовку до 200 °C, поставте форми з тістом і випікайте 10 хвилин. Потім знижуємо температуру до 180 °C. Форми накрийте зверху фольгою на 10 хвилин, потім акуратно зніміть її і продовжуйте випікати ще 15 хвилин. Повністю остудіть паски. Посипте готові паски цукровою пудрою.
Ось така Паска крафін в розломі.
Щасливих великодніх свят!