Баскський чизкейк

Інгредієнти
- Яйця 5 шт.
- Крем-сир 675 г
- Вершки жирні 425 г
- Цукор 155 г
- Кукурудзяний крохмаль 30 г
- Ванільний екстракт 1 ст. л.
- Лимонний сік кілька крапель
Опис рецепту
Баскський чизкейк або чизкейк Сан Себастьян — це іспанський десерт, який готують на основі крем сиру і випікають не більше ніж пів години при високій температурі, а потім залишають стабілізуватися. У народі його також називають спаленим чизкейком через характерну коричневу скоринку.
Історія баскського чизкейка
Чизкейк Сан Себастьян — відносно новий десерт. Вперше його приготував кухар Сантьяго Рівера в 1990-х роках. Він хотів удосконалити рецепт американського чизу, відмовившись від пісочної основи та зробивши текстуру ніжнішою. Саме Рівера придумав схему випікання при високій температурі за короткий час.
Вже через якихось 10-20 років цей іспанський смаколик почали готувати по всьому світу. Традиційний сир San Millan в ньому частіше замінюють на знайому всім Філадельфію.
Рецепт чизкейка Сан Себастьян
Баскський чизкейк виходить неймовірно ніжним, вишуканим та в міру солодким. Кулінарні знавці стверджують, що Сан Себастьян — щось середнє між паризьким фланом і звичайним чизом. Головне — дотримуватися пропорцій і вибрати якісні продукти. Приступимо до приготування.
- Змішайте сир і кукурудзяний крохмаль. Краще робити це віночком, а не міксером, щоб структура десерту не вийшла пухирчастою.
- Введіть по одному яйця. Підійдуть саме категорії СВ. Їх вага розрахована на вказану кількість решти інгредієнтів.
- До яєчно-сирної суміші додайте вершки та цукор. Ретельно перемішайте.
- В кінці введіть ванільну есенцію та лимонний сік.
- Розігрійте духовку до 240 або, якщо є можливість, до 260 градусів. Обирайте режим з конвекцією.
- Застеліть деко пергаментом. Поставте роз'ємну форму-кільце і викладіть пергамент знову по її боках таким чином, щоб папір був вищим на 5-6 см, ніж бортики.
- Готову суміш майбутнього чизкейка вилийте в форму та обережно поставте в духовку.
- Випікаємо 27-29 хвилин при максимальній температурі. Верх чизу стане темно-коричневим, а подекуди навіть чорним.
- Перевіряти готовність сірником або зубочисткою не потрібно. Виймайте десерт з духовки та залиште на 4-5 годин при кімнатній температурі. Переносити деко з місця на місце потрібно вкрай обачно. Пам'ятайте, що всередині чиз залишився рідким.
- Після того як баскський смаколик охолов, відправте його в холодильник ще на 1-2 години. Зберігання надалі теж має бути у холодильнику.
Подавайте Сан Себастьян в чистому вигляді до чаю, а ще краще — до філіжанки міцної кави. Гарантуємо, ви закохаєтесь в цей десерт з першого шматочка та обов'язково захочете спекти ще.
Смачного.