Домашній Хумус
Інгредієнти
- Нут 150 г
- Кунжут 60 г
- Оливкова олія 30 мл
- Лимонний сік 40 г
- Бульйон від нуту 100 г
- Паприка 1 ч. л.
- Кумин 1 ч. л.
- Сіль за смаком
- Яйце 1 шт
Опис рецепту
Хумус — це традиційна для Близького Сходу закуска на основі пасти з нуту. Ця страва має давню історію і вважається однією з найпопулярніших страв на Близькому Сході та в Середземномор'ї. Ця вегетаріанська закуска виготовляється з нуту, з додаванням оливкової олії, кунжуту, лимонного соку та інших спецій. Хумус був популярний ще в Давньому Римі та Давній Греції, і він зберіг свою популярність до сьогоднішнього дня.
Сьогодні ця ситна закуска користується великою популярністю серед вегетаріанців і веганів, а також тих, хто веде здоровий спосіб життя, дотримується правильного харчування, або посту. Нут містить в собі рослинний білок, клітковину, залізо, кальцій і ненасичені жири.
Як приготувати класичний хумус:
- Залийте холодною водою заздалегідь промитий нут та залиште його в каструлі на ніч або на 10-12 годин.
- Після того, як бобові настояться в воді, варіть їх на середньому вогні приблизно 40 хвилин.
- Після цього злийте воду в окрему ємність та зачекайте, поки нут охолоне.
- За бажанням, можете очистити нут від лушпиння, але це не суттєво вплине на смакові якості. Без лушпиння хумус буде ніжнішим та м’якішим.
- Висипте на розігріту пательню кунжут та протягом 2-3 хвилин смажте на сильному вогні. Під час смаження інтенсивно перемішуйте кунжут та вимикайте вогонь, коли кунжут набуде світло золотистого кольору. Пательню рекомендуємо обрати з антипригарним покриттям без додавання олії.
- Перекладіть відварений нут та обсмажений кунжут у велику пластикову чи скляну ємність. Додайте 30 мл оливкової олії, 2 ст. л лимонного соку, охолоджену воду та ретельно переблендеріть. Посоліть та насипте паприку та кумин за смаком і ще раз перемішайте.Ваш хумус готовий.
Хумус з яйцем
Підсмажте на сковороді одне свіже яйце Ясенсвіт і подавайте білкову закуску, яка стане ідеальною стравою як сніданок або перекушування.
А для того, щоб урізноманітнити цю страву, окрім звичайної намазки на хліб, багет чи хлібці, рекомендуємо спробувати хумус в поєднанні з шакшукою.
Приготуйте неймовірно смачну шакшуку за нашим рецептом.
Як приготувати шакшуку з хумусом
- Викладіть на великій та плоскій тарілці хумус у вигляді кола. Використовуйте спеціальний кондитерський мішок для зручного та рівномірного формування кола.
- В середину обережно покладіть шакшуку.
- Насолоджуйтесь смачною близькосхідною закускою.
Хумус — одна із досить популярних і дуже корисних страв, яку легко готувати і зручно вживати як окрему холодну закуску, і у складі більш складних рецептів.
Хумус — це й символ національної кухні в країнах Близького Сходу та Північної Африки. В деяких країнах хумус подають як основну страву, додавши м'ясо, овочі, фалафель, зелень, яйце та інші інгредієнти.