Профітролі з заварним кремом
Інгредієнти
- Вершкове масло 50 г
- Вода 150 мл
- Борошно пшеничне 75 г
- Яйця 2 шт
- Сіль ½ ч. л.
- Цукор 1 ч. л.
- Молоко* 300 мл
- Цукор* 100 г
- Цукор ванільний* 5 г
- Яєчний жовток* 3 шт
- Яйце* 1 шт
Опис рецепту
Профітролі, широко відома французька випічка, яка має насичений смак і водночас легку консистенцію. Вони не тільки наповнені солодким, ароматним кремом, але також зазвичай поливаються теплим шоколадним соусом.
Чи знаєте, чим профітролі відрізняються від еклерів:
- Основна відмінність еклерів від профітролей полягає у формі заварного тіста. Еклер тонкий і довгий, а профітролі — маленький і круглий.
- Еклер завжди наповнюється кремом (збитими вершками, кондитерським кремом), а профітролі окрім начинки з крему (заварний, ванільний, шоколадний крем) або збиті вершки), також можуть бути наповнені морозивом — і саме так їх зазвичай подають у Франції.
- На відміну від еклерів, які готують тільки з солодкою начинкою, профітролі наповнюють вершковим сиром, зеленню, овочевим пюре. Солоні профітролі без начинки подають в якості закуски до супів чи бульйонів.
Для того, щоб зробити профітролі в домашніх умовах не потрібні вигадливі інгредієнти чи складні технологічні процеси. Насправді, для приготування заварного тіста, основи профітролю, знадобиться лише кілька компонентів: борошно, цукор, сіль, вода, вершкове масло, а також якісні та безпечні яйця ЯСЕНСВІТ. Заварне тісто є неймовірно універсальним і відносно простим у приготуванні. Ніяких дріжджів чи інших розпушувачів не потрібно використовувати.
Перейдемо до приготування профітролі:
1. Покладіть нарізані шматочки вершкового масло в каструлю та зачекайте доки масло розтане.
2. Додайте до рідкого вершкового масла 150 мл води, одну чайну ложку цукру, дрібку солі і далі продовжуйте варити на середньому вогні.
3. В цей час розігрійте духовку до 220°С градусів та застеліть деко пергаментним папером.
4. Переставте каструлю з маслом з плити, і одразу додайте 75 г пшеничного борошна. Енергійно та швидко перемішуйте суміш дерев’яною ложкою приблизно 2 хвилини. Повинна вийти густа паста, яка почне відставати від стінок каструлі.
5. Зачекайте, щоб суміш охолола приблизно 5-7 хвилин і потроху вбивайте два яйця по черзі. Продовжуйте перемішувати лопаткою або за допомогою міксера, поки тісто не стане блискучим, гладким і повільно буде стікати з ложки. На початку тісто буде роз’єдуватися, але після інтенсивного перемішування у вас повинно вийти тісто не дуже рідкої і не дуже густої консистенції.
6. Сформуйте за допомогою чайної ложки чи спеціального кондитерського мішка рівномірні профітролі. Викладайте їх на достатній відстані 2-3 см один від одного, адже під час випікання смаколики збільшуються в об'ємі. Намагайтесь робити профітролі однакового розміру, щоб десерт рівномірно випікався.
7. Змочіть палець в холодній воді та притисніть обережно будь-який гострий кут або нерівність, що утворились. А вже потім відправляйте деко в духовку.
8. Випікайте 5-7 хвилин в розігрітій духовці до 220°С та ще 15-20 хвилин при температурі 180°C, доки профітролі не стануть золотистими, хрусткими та добре піднімуться. Одразу не виймайте профітролі з духовки, відчиніть дверцята і дайте їм поступово охолонути.
9. Зробіть невеликий отвір збоку кожного профітролі за допомогою шпажки чи ножа та поставте на решітку для повного охолодження.
10. Коли профітролі повністю охолонуть введіть заварний крем, використовуючи отвір, який ви зробили раніше.
Приготувати вершковий крем можна дуже швидко за допомогою кремової суміші з пакетику, розбавленого молоком і цукром та далі взбити міксером. Проте для цього французского вишуканого десерта ми зробимо заварний крем власноруч.
Як приготувати самостійно заварний крем для профітролі
1. Підготуйте необхідні інгредієнти для приготування крему.
2. Перемішайте 100 г цукру, 5 г ванільного цукру, 100 мл молока, 1 яйце, 3 яєчних жовтки та поставте на маленький вогонь.
3. В окремій місткості доведіть майже до кипіння 200 мл молока.
4. Постійно перемішуючи, вливайте доведене до кипіння молоко в яєчну суміш. та варіть крем, доки він не стане необхідної густої консистенції.
5. Коли крем достатньо загусне, відставте його в прохолодне місце до повного охолодження. Потім поставте в холодильник і наповнюйте профітролі холодним заварним кремом.
В класичному виконанні перед подачею профітролі поливають майже гарячим шоколадним соусом.
Дотримуйтесь нашого рецепту ідеальних профітролей та вражайте родину та друзів смачним десертом.
* Інгредієнти для заварного крема.
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка десертів:
- ПОЛУНИЧНИЙ ДЕСЕРТ "НІЖНІСТЬ"
- ІТАЛІЙСЬКИЙ ДЕСЕРТ ПАННА-КОТТА
- ТІРАМІСУ
- БАНАНОВІ КЕКСИ
- ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З МЕРЕНГОЮ
- ШОКОЛАДНІ НАЛИСНИКИ