Класичний чізкейк Нью-Йорк
Інгредієнти
- Вершковий сир Філадельфія 500 г
- Печиво 150 г
- Вершкове масло 75 г
- Цукор 150 г
- Яйця 3 шт
- Борошно 30 г
- Вершки 35 г
- Ванільний цукор 5 г
- Лимон ½ шт
Рекомендований продукт
Опис рецепту
Класичний чізкейк Нью-Йорк неймовірно насичений, кремовий, в оригінальному рецепті використовуються автентичні інгредієнти: сир Філадельфії та крекер Грема. Шовковиста начинка із вершкового сиру та розсипчаста скоринка з печива роблять цей десерт фаворитом на всіляких урочистостях.
Поділимося з вами рецептом класичного чізкейка Нью-Йорк, а також секретами та корисними порадами щодо приготування ідеального десерту.
Як зробити основу для чізкейка
1. У класичному чізкейку Нью-Йорк використовують маслянисту скоринку з крекера Грема. При необхідності замініть крекер на звичайне печиво пісочне, розкришіть і дрібно розімніть його до стану крихти. Подрібнити печиво можна у блендері, кухонному комбайні або у звичайному пластиковому пакеті.
2. Розтопіть 75 г вершкового масла, найважливіший інгредієнт, що допомагає скоринці склеїтися, і змішайте з пісочною крихтою до однорідності. Якщо ви відчуваєте, що скоринка надто суха або розсипчаста, розтопіть додаткову ложку вершкового масла і розмішайте.
3. Додайте невелику кількість цукру, дрібку солі, ванільний цукор і замісіть тісто. Якщо у вас дуже солодке печиво, не рекомендуємо додатково додавати цукор у тісто.
4. Підготуйте роз'ємну форму: оберніть одним великим шматком міцної алюмінієвої фольги, покриваючи нижню частину форми до самого верху. Повторіть з іншим листом фольги для страховки. Внутрішню поверхню форми змастіть вершковим маслом.
5. Перекладіть тісто у форму і щільно притисніть його на дно і вгору з боків, щоб вийшла пісочна основа для майбутнього чізкейка. Для кращого результату скористайтесь склянкою із плоским дном.
6. Розігрійте духовку до 160°С і випікайте основу протягом 15-20 хвилин. Далі витягніть форму з духовки та дайте повністю охолонути.
Як зробити начинку для чізкейка
1. Використовуючи міксер або блендер, збийте вершковий сир на середній швидкості до пишної маси. Вершковий сир є ключовим інгредієнтом класичного чізкейка, тому рекомендуємо використовувати крем-сир Філадельфія.
2. Поступово додавайте цукор, дрібку солі, борошно, лимонну цедру та сік, продовжуючи збивати до пишності, орієнтовно 2-3 хвилини. Додавання лимонної цедри та соку в начинку надає свіжого смаку, який компенсує насиченість.
3. В окремій місткості збивайте яйця та вершки 30% жирності. Влийте яєчну суміш до крем-сиру і обережно за допомогою пластикової лопатки перемішайте до однорідності.
4. Візьміть запечену основу чізкейка в роз'ємній формі та вилийте тісто поверх коржа.
5. Розподіліть рівномірно вершково-сирну начинку. Постукайте формою кілька разів об стіл і зубочисткою видаліть бульбашки повітря з начинки.
Інгредієнти для начинки можуть відрізнятися. Наприклад, замість Філадельфії можете взяти м'який жирний сир чи рікотту. Вершки можна замінити на сметану, а борошно — на крохмаль. Однак ми рекомендуємо дотримуватись автентичних складових цього чудового десерту.
Як випікати чізкейк на водяній бані
- Прогрійте духовку до 100°С. Налийте в глибоке деко кип'ячену воду і помістіть форму для чізкейка, попередньо оберненого у фольгу. Водяна баня регулює температуру та забезпечує рівномірну випічку чізкейку на слабкому вогні. Вологість, створювана водяною банею, також захищає чізкейк від висихання та розтріскування.
- Випікайте десерт на водяній бані протягом 90 хвилин. Потім вимкніть духовку, відчиніть дверцята і залиште ще всередині на годину, щоб чізкейк поступово охолонув. Це дозволяє чізкейку повільно остигати, а також завершує випічку, що знову ж таки допомагає уникнути розтріскування.
- Через годину вийміть чізкейк і дайте йому повністю охолонути при кімнатній температурі, перш ніж поставити його в холодильник. Чізкейк повинен охолоджуватись протягом 5-6 годин, перш ніж ви зможете нарізати його.
- Безпосередньо перед тим, як покласти чізкейк у холодильник, ви можете провести ножем по краю, щоб переконатися, що він не прилипає до боків.
- Чізкейк рекомендуємо подавати із ягодами. Для ефектної подачі пропонуємо прикрасити наступним варіантом на вибір: полуничним, солоним карамельним або чорничним соусом, шоколадним ганашем або збитими вершками.
Використовуйте гарячий ніж, щоб рівно і без тріщин нарізати шматочки чізкейка під час трапези.
7 порад для ідеального чізкейка
- Вершковий сир обов'язково має бути кімнатної температури. Занадто твердий сир не добре змішуватиметься і залишить грудочки. Щоб текстура чізкейка була ідеальною, використовуйте якісний і жирний сир.
- Використовуйте трохи борошна або крохмалю для надання кремоподібної текстури, що також допоможе уникнути появи тріщин.
- Не перемішуйте тісто надто інтенсивно та не збивайте інгредієнти на дуже великій швидкості. Як занадто довге та надмірне перемішування, так і перемішування на високій швидкості додають у тісто більше повітря. Занадто багато повітря в чізкейку може призвести до тріщин у готовому десерті після випікання.
- Використовуйте водяну баню. Це допомагає пропікатися десерту рівномірніше, утримує боки чізкейка від пропікання швидше, ніж середину. Якщо ви відмовитеся від водяної бані, у вас може вийти чізкейк, який падає в середині, надто сильно підрум'янюється по краях і тріскається.
- Не відкривайте духовку. Якщо ви відкриєте дверцята під час випікання, то випустите гаряче повітря. Це вплине на зміну температури та може призвести до того, що чізкейк впаде всередину або пропечеться нерівномірно.
- Не перепікайте. Надмірно довге випікання може призвести до тріщин. Як визначити, що чізкейк достатньо пропікся? Краї повинні схопитися, а центр буде трохи тремтіти.
- Уникайте різких перепадів температур. Щоб уникнути розтріскування або осідання чізкейка, дайте йому охолонути в духовці зі злегка відкритими дверцятами протягом години після закінчення випічки.
Нині Національний день чізкейку також називають Міжнародним днем чізкейку, який жителі Сполучених штатів Америки щороку відзначають 30-го липня. Цей день любителі чізкейків використовують як добрий привід побалувати себе. У кожному куточку світу є своє уявлення про те, яким повинен бути ідеальний чізкейк, як правильно його готувати, та кулінари сходяться на думці, що чізкейк у нью-йоркському стилі є фаворитом на всі часи.