Ромова баба
Інгредієнти
- Молоко 180 мл
- Сухі дріжджі 6 г
- Вершкове масло 80 г
- Пшеничне борошно 480 г
- Цукор 200 г
- Яйця ЯСЕНСВІТ 5 шт.
- Родзинки 80 г
- Сіль на кінчику ножа
- Вода 2 ¾ стакану
- Ром 2 ст.л.
- Сік лимону 3 ч.л.
- Оцет 9% ¼ ч.л.
Опис рецепту
Вважається, ніби саме Станіслав Ліщинський змінив рецепт традиційного у Німеччині та Австрії святкового хлібу – кугельхофа. А назвав король ці смаколики на честь свого улюбленого казкового героя – Алі Баби з казок «Тисячі і однієї ночі».
Підігрійте молоко й розтопіть в ньому дріжджі. Додайте половину борошна й гарно перемішайте. Накрийте опару харчовою плівкою та полотенцем, поставте у тепле місце до появи перших пузирків. Тим часом залийте родзинки теплою водою. Вершкове масло перетріть з 50 г цукру, додайте до маси по одному яйцю та добре збийте міксером. Змішайте опару з яєчно-цукровою масою, додайте сіль та решту муки, а потім замісіть тісто та залиште на півтори години.
Додайте родзинки у тісто, ще раз вимішайте, відривайте кусочки тіста та формуйте кульки.
Змажте формочки маслом для кексів, викладіть у них шарики тіста. Вони мають заповнювати формочки на третину, дайте тісту піднятися.
Випікайте ромові баби 25 хвилин при температурі 220°С.
Для сиропу змішайте цукор, ¾ стакана води та доведіть до кипіння, влийте ром та 2 ст.л. лимонного соку. Занурте баби в сироп на 2 хвилини та викладіть на блюдо. Для глазурі змішайте 2 ст.л. води, 50 г цукру, оцет та зваріть суміш, поки вона не буде тягнутися. Змішайте сироп з 0,5 ч.л. вершкового масла й коли посвітліє, додайте 1 ч.л. лимонного соку.
Покрийте випічку глазур’ю й дайте застигнути.