Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
Коротка відповідь – Ні!
Давайте спочатку розберемо, що таке холестерин...
Існує два типи холестерину: (ЛПВП, “хороший холестерин”) холестерин в крові, який виробляється нашим організмом і обробляється печінкою та (ЛПНП, “поганий”) харчовий холестерин, який міститься в продуктах. Холестерин — це воскоподібна речовина, що належить до класу жирів (ліпідів). Більша частина виробляється в печінці, менша частина виробляється в епітелії кишківника, корі надниркових залоз і статевих залозах (яєчниках у жінок і яєчках у чоловіків).
Вироблення холестерину - важливо для різних фізіологічних процесів в організмі, таких як:
- Синтез гормонів: холестерин є сировиною для синтезу різних гормонів, у тому числі гормонів статевого розвитку, гормонів надниркових залоз, інсуліну та інших. Ці гормони забезпечують ключову роль у регуляції різних фізіологічних процесів.
- Вітаміну D: холестерин додатково виробляє вітамін D в організмі. Вітамін D важливий для здоров'я кісток і зубів, імунної системи, когнітивної функції, травневої системи, волосся, шкіри тощо.
- Створення клітинних мембран: холестерин входить до складу клітинних мембран і впливає на їхню структуру та функцію. Він регулює текучість мембран, що важливо для правильного функціонування клітин.
- Формування жовчних кислот: холестерин потрібен для утворення жовчних кислот, які допомагають розщеплювати і засвоювати жири в їжі.
Отже, вироблення холестерину – дуже важливий фізіологічний процес в організмі.
Що стосується харчового холестерину (ЛПНП), то він міститься в продуктах тваринного походження:
- Червоне м’ясо (баранина, яловичина, свинина, печінка)
- Оброблене м’ясо (ковбаси, сосиски, бекон)
- Сало
- Масло
- Яйця
- Морепродукти
- Випічка
- Смажені страви
Повернемося до питання, чи шкідливі яйця для підвищення рівня холестерину?
Коротка відповідь, ні!
Яйця реабілітували в Гарварді. У результаті досліджень з’ясувалося, що 1 яйце в день не завдасть ніякої шкоди, також не було виявлено вищих показників інфарктів, інсультів чи серцево-судинних захворювань у людей, які з’їдають по 1 яйцю на день.
Також важливо, що ви їсте з яйцями. Наприклад, насичений жир у вершковому маслі, сирі, беконі ковбасі, кексах або булочках підвищує рівень холестерину в крові набагато більше, ніж холестерин у яйці. А високоочищені «погані вуглеводи»в білих тостах, випічці, домашнійкартоплі фрі збільшує ризик серцевих захворювань, інсульту та інших серцево-судинних захворювань.
Тож, яйця можна їсти кожного дня – це безпечно!
онлайн