Мазурек - польська паска
Інгредієнти
- Борошно 140 г
- Крохмаль 60 г
- Жовток 1 шт.
- Пудра цукрова 40 г
- Масло 110 г
- Сматана 1 ст. л.
- Цукор* 200 г
- Мед* 2 ст. л.
- Сіль* 1 дрібка
- Вершки* 2 ст. л.
- Масло* 220 г
- Мигдалеві пластівці 100 г
Рекомендований продукт
Опис рецепту
Якщо цьогоріч у пасхальний період ви опинились за кордоном, особливо у Європі, рекомендуємо побільше дізнатись про місцеві традиції святкування Великодня.
Оскільки наразі багато українців перебуває у сусідній Польщі, ми вирішили поділитись з вами рецептом традиційної польської паски — мазурека, аби ви дізнались більше про культуру суспільсва, у якому опинились. Нагадуємо, що у 2023 році у Польщі святкують Великдень 9-го квітня.
Польська паска — пиріг із пісочного тіста, який прикрашають горіхами, цукатами, згущеним молоком, карамеллю. Звісно, у кожної польської хазяйки є власні секрети приготування та прикрашання мазурека, тому можна зустріти паску і квадратної форми, і круглу, з багатьма прикрасами або ж досить стриману. Часто прикраси на мазуреку нагадують весняні гілочки з вербою, квіти.
Далі пропонуємо приготувати польську паску разом за простим, але дуже смачним рецептом.
- Для початку приготуймо тісто. У глибокій та зручній посудині змішайте руками всі зазначені для нього інгредієнти. Масло слід порізати на кубики та додавати в тісто виключно холодним.
- Після замішування тіста розкотіть його або вкладіть пальцями у потрібну форму, зробивши бортики (вони потрібні аби було місце для майбутньої начинки).
- Відправте підготовлену форму з тістом на одну годину до холодильника.
- Після охолодження дістаньте форму, покладіть на тісто зверху пергаментний папір, насипте сухий горох або спеціальні кульки. Це слід зробити, аби поверхня пирога залишилась рівною.
- Розігрійте духовку до 190 С. Відправте основу для мазурека на 30 хвилин до духовки з “обтяжувачем”, далі зніміть пергамент і печіть корж ще 10 хвилин.
- Готову основу дістаньте з духовки, охолодіть. Тим часом приготуємо солодку карамель. Усі інгредієнти для неї позначені “*”.
- У каструлі з товстим дном змішайте цукор і мед, на повільному вогні доведіть до золотистого кольору. Додайте решту інгредієнтів, інтенсивно мішайте, доведіть до кипіння, зніміть з вогню та залиште на 5 хвилин.
- Залийте карамеллю основу для пирога, притрусіть мигдальними пластівцями. Зачекайте, поки маса охолоне та застигне.
Готовий пиріг подавайте до столу разом з чаєм.
Смачного та з Великоднем!