Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Як яйця впливають на організм та здоров'я людини

як яйця впливають на здоров'я
img257

Яйця давно стали звичною частиною нашого щоденного раціону. Погодьтеся, що може бути простіше і в той же час смачніше за свіжоприготовану яєчню або пишний омлет на сніданок? Тут вам і почуття ситості без переїдання, і гарний настрій, і заряд бадьорості на цілий день.

Водночас, саме яйця неодноразово потрапляють у немилість у лікарів та дієтологів. Раз на кілька років наукові видання та засоби масової інформації візьмуть та й повідомлять про шкоду яєць або їх складових. А потім із тією ж пристрастю ці заяви спростовують.

Кому не корисно їсти яйця

Давайте відразу розставимо крапки над "i". Яйця, як і будь-який інший продукт, у певних ситуаціях та надмірних порціях можуть бути не корисні та навіть протипоказані. Наприклад, з обережністю вживати або на деякий час виключити з раціону:

  • людям з алергією;
  • при захворюваннях підшлункової залози на стадії загострення;
  • при захворюваннях шлунково-кишкового тракту на стадії загострення.

Що корисного в курячому яйці

Яєчний білок — це чисте джерело легкозасвоюваних протеїнів, які беруть участь в обмінних процесах, побудові м'язової та кісткової тканин та зміцненні їх цілісності, забезпечують нормальну життєдіяльність клітин головного мозку, сприяють зниженню кров'яного тиску тощо. Амінокислоти, що входять до складу протеїнів яєчного білка, є найсильнішими антиоксидантами. А амінокислота лецитин, зокрема, підтримує здоров'я нашої печінки та перешкоджає відкладенню бляшок холестерину на стінках кровоносних судин.

Яєчний жовток також містить багато корисного. Наприклад, ненасичені жирні кислоти, біотин, калій, кальцій, залізо, йод, магній, селен, фосфор, фолієву кислоту. Плюс цілий комплекс вітамінів, зокрема А, К, Е, D, вітаміни групи В.

Раніше курячі яйця постійно піддавалися нападам через високий вміст у них (а саме, у жовтках) холестерину. Однак зараз уже відомо, що причиною підвищення шкідливого холестерину (холестерину ліпопротеїнів з низькою щільністю) у крові людини є насичені або трансжири, які, в першу чергу, містяться у промислових жирах, усіляких снеках, кондитерських виробах та випічці. Тоді як яйця таких жирів практично позбавлені.

Яйця – користь для серця

Китайські вчені вважають, що з'їдаючи одне яйце на день, можна значно скоротити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. За результатами масштабного дослідження, учасники, що вживали 3-5 яєць на тиждень, виявилися на 11% менше схильні до небезпеки отримати серцево-судинні захворювання, ніж ті, в чиєму меню яйця зустрічалися не більше 2 разів на тиждень. Щодо серцевого нападу цей показник становив 12% та 26% відповідно для геморагічного та ішемічного типів інсультів.

Як яйця впливають на зір

Доведено, що наявність яєць у раціоні позитивно відбивається на нашому зорі. І причин кілька. У яйцях міститься амінокислота холін, що нормалізує роботу нервової системи. Вітамін Е, який, зокрема, відповідає за здоров'я кровоносних судин, робить свій внесок у забезпечення якісного кровопостачання та харчування очей. Каротиноїди лютеїн і зеаксантин, що входять до складу жовтка (і які також становлять до 70% сітківки ока і є будівельним матеріалом для кришталика, пігментного епітелію, судинної оболонки ока), запобігають віковим змінам зорової функції і, у тому числі, стримують розвиток катаракти. Дослідження, що проводилось в Австралії протягом 15 років, показало, що люди, що з'їдали близько 4 яєць на тиждень, менше страждали від вікової макулярної дегенерації, ніж ті, в раціоні яких яйця були представлені набагато рідше або були відсутні.

Будматеріал для підшлункової залози

Як дієтичний продукт і джерело білків, що легко засвоюються, яйця є важливим елементом підтримки здоров'я підшлункової залози. Амінокислоти, що містяться в яєчних протеїнах, беруть участь у будівництві нових і відновленні пошкоджених клітин цього життєво важливого органу. Вони також використовують у процесах синтезу залозою ферменту інсуліну. Але, враховуючи всю об'єктивну користь яєць, при захворюваннях підшлункової залози до них все ж таки слід ставитися дуже обережно. У раціон у такому випадку рекомендується вводити лише білки, як від жовтків доведеться відмовитися.

Як яйця захищають печінку

Крім інших корисних властивостей, яйця для нас є джерелом фосфоліпідів — високоспеціалізованих жирів, які є незамінним біологічним матеріалом для функціонування всіх без винятку клітин. І зокрема для побудови клітинних мембран, які забезпечують захисну, бар'єрну, обмінну та багато інших клітинних функцій.

Оскільки за родом своєї «діяльності» печінка частіше за інші органи стикається з всілякими агресивними впливами, від яких насамперед страждають мембрани її клітин, своєчасна доставка фосфоліпідів для неї вкрай важлива. І яйця в цьому допомагають як жоден інший продукт. Адже саме вони найбагатші фосфоліпідами (особливо лецитином) серед усіх продуктів тваринного походження.

Норма яєць для здорового раціону

Якщо ще недавно дієтологи наполегливо не рекомендували з'їдати більше 2-3 яєць на тиждень, то зараз така норма може бути передбачена для щоденного вживання. Дітям та літнім людям дозволяється 1-2 яйця на день. Тоді як жінкам та чоловікам, які за віком перебувають між цими категоріями — до 5 (8) штук на день відповідно! Звичайно, не на постійній основі, а як джерело легкозасвоюваних протеїнів під час активних фізичних навантажень і при необхідності наростити м'язову масу. Зловживати такого роду білковою дієтою, безумовно, не варто, щоб не створювати додаткове навантаження на нирки.

А загалом, правильно плануючи свій раціон і дотримуючись поміркованості та різноманітності, можна досягти відмінних результатів. Взяти хоча б японців. За статистикою, кожен житель Японії середньому з'їдає близько 350 яєць на рік, тобто, фактично по яйцеві в день. При цьому японці знаходяться у чудовій фізичній формі. Серед них мало людей із зайвою вагою. А рівень серцево-судинних захворювань у країні Вранішнього Сонця — один із найнижчих у світі, незважаючи на підвищений фактор стресу. Погодьтеся, не найгірша реклама яєчної дієти!

2022-09-05T18:48:45+03:002022-09-05T18:48:45+03:00Яйця давно стали звичною частиною нашого щоденного раціону. Погодьтеся, що може бути простіше і в той же час смачніше за свіжоприготовану яєчню або пишний омлет на сніданок? Тут вам і почуття ситості без переїдання, і гарний настрій, і заряд бадьорості на цілий день.Водночас, саме яйця неодноразово потрапляють у немилість у
img257