Традиційно вважається що паска — це головний великодній хліб на наших теренах. На сьогоднішній день так і є, але насправді раніше у слов’янських народів були розповсюджені й інші види випічки на це велике свято. Зокрема, калачі та баби. Тож, знайомимо вас з кожним з них.
Паска — це звичний нам великодній хліб, який найбільш розповсюджений в Україні.
Їх печуть так: роблять опару на молоці, до опари додають борошно і яйця і місять тісто. Раніше процес приготування пасок займав цілу добу: опару лишали стояти на ніч, а зранку, замісивши тісто, ставили його ще на 6 годин. В тісто додавали імбир, іноді — настійку шафрана. Традиційно паски випікали різних розмірів для кожного члена сім’ї, а також одну велику на всіх. Традиція покривати паски глазурью прийшла від північного сусіда, де їх аналогом паски є кулічі, а в Україні паски прикрашали хрестами, які символізували терпіння, колосками — на врожай, зозулями — на довгі роки життя та й іншими визерунками, що носили в собі певний символічний сенс.
Баба — це традиційна випічка Речі Посполитої та Західної Русі. Готується з дріжджового тіста, має характерну дуже високу форму. Існувала навіть приказка, мовляв, бабу не можна дістати, не зламавши піч. За традицією в тісто, яке має бути з рихлою структурою, додається різаний мигдаль, родзинки, ваніль, зверху баба покривається цукровою пудрою або шоколадною глазурью. Для кольору та яскравого аромату в бабу могли додавати розчинений в горілці шафран. Але рецепти випікання різнилися в залежності від території. Один з найцікавіших видів баби — так звана муслінова, у тісто якої кладеться велика кількість яєчних жовтків, і збивається воно в цілому не менше однієї години.
Форма для випічки баби зазвичай кругла, глибока, з ребристою поверхнею і отвором посередині для кращого пропікання тесту.
Калач — у східних і південних слов'ян це круглий білий хліб, зазвичай у вигляді кільця або з невеликим отвором. У західних слов'ян так називався будь-обрядовий хліб, в тому числі весільний коровай. В Україні від регіону до регіону калач мав різні традиції випікання: на Пасху, Різдво, на весілля та на хрестини (на Поділлі та в Карпатах).
В калач, на відміну від паски та баби, не додається родзинок, цукатів чи горіхів, тісто має бути порожнім та білим.
Випікання великодніх страв має багатогранні традиції. Дізнаючись про них, ми можемо глибше пізнавати історію наших предків та значення Світлого Господнього Воскресіння в їхньому житті. Бажаємо і вам світлого Великодня та смачного великоднього хліба!