Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Яйця допоможуть подовжити термін придатності фруктів

 Яйця допоможуть подовжити термін придатності фруктів
img757

Курячі яйця — це універсальний продукт, який, крім високої харчової цінності, знаходить застосування у багатьох важливих для людства сферах. Нещодавно були опубліковані результати американського дослідження про те, як яйця можна використовувати для збільшення терміну зберігання фруктів.

Вчені зробили спеціальний розчин на основі яєчного білка, який збільшує термін придатності фруктів на тиждень. За бажанням можна вжити фрукти в їжу разом з розчином — це безпечно, або змити його.

Чому продовження терміну придатності фруктів — це важливо

У сучасному світі все ще поширена проблема голоду. Вдумайтеся: третина продуктів харчування, вироблених в усьому світі, пропадає та ніким ніколи не споживається. Це в значній мірі пов'язано із закінченням терміну придатності швидкопсувних харчових продуктів, який становить всього кілька днів після того, як вони потрапляють у магазини. Особливо це стосується свіжих фруктів і овочів — 40-50% їх врожаю, що вирощується на полях, щорічно пропадає.

Різні способи продовження життя фруктів

При пошуку різних методів збільшення терміну зберігання, крім ефективності, також важлива безпека для здоров'я людини. На сьогоднішній день одним з поширених методів є покриття фруктів воском, що продовжує термін придатності шляхом штучного покриття фруктів консервантами з використанням слабких органічних кислот та їх похідних. Однак, потрапляючи в організм людини, вони надають не найсприятливіший ефект на кишкову мікрофлору.

Останнім часом природні матеріали, такі як полісахариди, білки, ліпіди, хітозан і альгінат, все частіше використовуються для консервації фруктів і овочів після збору врожаю. Однак жоден з розроблених матеріалів не задовольняє всі важливі вимоги до збереження фруктів.

Як яйце подовжує термін придатності фруктів

Яйце є особливо багатообіцяючим продуктом для збереження фруктів, оскільки в ньому міститься велика кількість білка й ліпідів.

Таким чином, якби яйця можна було б використовувати для збереження харчових продуктів, то це стало б стійким та економічно ефективним методом зниження кількості швидкопсувної їжі.

Нанокомпозитне покриття на основі яєчного білка було розроблено для ефективного збереження свіжості. Воно є міцним, простим у виготовленні, володіє винятковими газобарьернимі властивостями. У дослідженні вчені проводили експеримент над бананами, авокадо, полуницею і папаєю. Після покриття розчином фрукти залишалися свіжими протягом тижня, зберігали привабливий зовнішній вигляд та аромат.

З'ясувалося, що розчин на основі яєчного білка повільніше пропускає кисень, що дозволяє фруктам довше залишатися свіжими. Крім того, він має антибактеріальний ефект за рахунок додавання куркуми до складу.

Дане покриття легко змивається, розчиняючись у воді за дві хвилини. Крім цього, воно не змінює смак фруктів. Все це робить яйце безпечним і ефективним матеріалом для продовження життя продуктів.

Джерело

2020-07-28T12:27:12+03:002020-10-13T10:30:22+03:00Курячі яйця — це універсальний продукт, який, крім високої харчової цінності, знаходить застосування у багатьох важливих для людства сферах. Нещодавно були опубліковані результати американського дослідження про те, як яйця можна використовувати для збільшення терміну зберігання фруктів.Вчені зробили спеціальний розчин на основі яєчного білка, який збільшує термін придатності фруктів на тиждень.
img757

empty