Керуючись принципом сталого розвитку та першості у впровадженні прогресивних світових практик, Група компаній «Овостар Юніон» дотримується високих стандартів у забезпеченні добробуту тварин. Це передбачає турботу про здоров’я птиці, сучасні умови утримання, інвестиції в інфраструктуру, різноманітне і збалансоване харчування та інші складові, що дозволяють отримувати натуральне якісне яйце без застосування антибіотиків та інших синтетичних речовин.
ІНФРАСТРУКТУРНІ ІНВЕСТИЦІЇ
Замкнутий виробничий цикл, реалізований у компанії, — від утримання власного батьківського поголів’я, інкубаційної станції, майданчиків з вирощування молодняку до сучасних пташників для дорослих особин — дають можливість вирощувати птицю, уникаючи стресів, пов’язаних зі зміною режимів утримання і годування, а також контролювати її здоров’я і добробут на всіх етапах життєвого циклу, виключаючи захворювання, які можуть передаватися від батьків.
СТАНДАРТИ УТРИМАННЯ
«Овостар Юніон» впровадив високі стандарти утримання і біобезпеки відповідно до фізіологічних та етологічних потреб із першого дня життя птиці. У компанії вже реалізовані такі прогресивні стандарти утримання промислової птиці: поліпшена клітка, що відповідає нормативам Directive 1999/74/ЄC, та альтернативні системи утримання: вольєрне (barn) і вільний вигул (free range). Поліпшена клітка («євроклітка») враховує вимоги європейських норм утримання і дозволяє птахам реалізувати свої поведінкові потреби. Тут встановлені сідала, групові гнізда, настили-кігтеточки. Пташники вольєрного типу стандарту barn передбачають вільне переміщення птиці по підлозі в будівлі й, за бажання, доступ у клітки 24 години на добу. Пташники free range — вільне переміщення між ярусами пташника і доступ у зелену зону. Вирощуючи птицю з першого дня життя, компанія застосовує високі стандарти утримання, годівлі та напування, розроблені для різних етапів життєвого циклу. Так курчата 0–7 днів життя потребують майже постійного світлового режиму, щоб мати можливість швидко знайти корм і воду, а також пристосуватися до нових умов. Температура у пташнику максимально відповідає біологічним нормам: 33–36°C у перші дні життя із поступовим зниженням до необхідних 20–21°C до моменту, коли в молодої особини починається продуктивний період життя; потім постійно підтримується комфортна температура 18–23°C і відносна вологість 40–60 %, незалежно від пори року. Вентиляційні шахти регулюють якісний склад повітря, видаляють вуглекислоти, пил, а також знижують циркуляцію патогенної мікрофлори, забезпечуючи птицю чистим, насиченим киснем, повітрям на всій довжині та висоті пташника.
Сучасні технології освітлення дозволяють регулювати інтенсивність світла і тривалість світлового дня, необхідні на різних етапах життя птиці. Обладнуючи пташники, фахівці окремо стежать за тим, щоб у них не було «темних» зон, і всі світлові прилади мали однакову інтенсивність на всіх рівнях. У відкритих пташниках встановлені світлові піддашшя для захисту птиці. Дотримання денного і нічного освітлення циклів необхідне для підтримки імунітету й емоційного стану особин. Ніпельна система напування птиці дозволяє надавати рівномірний доступ до води кожній особині по всій лінії напування. Якість та достатня кількість води — одні з найважливіших складових утримання птиці. Воду компанія видобуває із власних артезіанських свердловин завглибшки понад 60 метрів. Фахівці регулярно беруть цю воду на аналіз для контролю її фізико-хімічного складу, зокрема, вмісту таких мінералів, як кальцій, натрій і магній, та перевіряючи рівень кислотності води. Автоматизація допомагає мінімізувати участь людини в основних процесах у пташнику і здійснювати контроль без прямого контакту. Чітке планування і зонування виробничих процесів забезпечує можливість автоматичного збирання яйця, годування та видалення посліду без змішування цих операцій.
ХАРЧУВАННЯ
Птахи, що перебувають на утриманні в «Овостар Юніон», отримують збалансований раціон, складений винятково із рослинних компонентів. Усю кормову базу компанія виготовляє самостійно на власних комбікормових заводах. Фахівці компанії розробили спеціальні кормові суміші, які відповідають кожному біологічному етапу життя птиці. Виготовлені на комбікормових заводах продукти проходять контроль за такими параметрами: енергетичний склад, вуглеводно-білково-жировий баланс, вітамінно-мінеральний уміст. Додатково для різних вікових груп розроблені вимоги до розміру фракції корму. Рослинні інгредієнти кормів (пшениця, кукурудза, шрот), що їх постачають локальні фермерські господарства та аграрні підприємства, перед надходженням у виробництво кормової суміші проходять ретельну лабораторну перевірку мікробіологічних показників якості. Постачальником «Овостар Юніон» може стати лише та компанія, яка витримала спеціальний сертифікаційний аудит якості та кількості своєї продукції. Готові кормові суміші збагачуються мінерально-вітамінними добавками, які виконують функції відновлювальної та превентивної медицини. Компанія виключила зі складових кормових сумішей будь-які стимулятори росту і добавки тваринного походження. Знижуючи будь-які ризики неякісних поставок, компанія купує всі добавки виключно у виробників, які надійно себе зарекомендували у світі. Лабораторні дослідження вхідної сировини для виробництва і готових кормів, замкнена система виготовлення й автоматичне керування процесами забезпечують повний виробничий контроль. Його результат — мінімальний ризик для птиці отримати неякісний корм.
ЗДОРОВ’Я
Кожен день життя птиці контролюють профільні
фахівці: лікарі ветеринарної медицини, нутриціологи,
технологи, які щоденно проводять лікувальнопрофілактичні заходи, зокрема, візуальний огляд, збір
матеріалу для лабораторних досліджень, здійснюють
профілактику захворювань і за необхідності
забезпечують заходи екстреної допомоги.
Усі майданчики для утримання птиці обладнані
дослідними лабораторіями, а в штаті обов’язково
наявні ветеринарні лікарі.
Позаяк компанія є вертикально інтегрованим
холдингом, турбота про здоров’я птахів починається
із турботи про батьківське поголів’я.
Вільні від захворювань батьки — часто ключовий крок
до здоров’я наступного покоління птиці.
Особлива увага в компанії приділяється поетапній
вакцинації птиці, щоб уникнути розвитку будь-яких
системних захворювань на більш пізніх періодах її життя.
Вакцина купується безпосередньо у виробників
зі світовим ім’ям, і її якість підтверджена роками
дослідницької практики і великим досвідом.
Компанія контролює відповідність росту й ваги птиці
її біологічному вікові, оцінює стан здоров’я і досліджує
на предмет можливих захворювань на підставі аналізів
крові, посліду і змивів із клітки.
Фахівці компанії перевіряють наявність антитіл
у крові після періоду вакцинації, а також регулярно
відстежують імунний статус птиці. Від початку
продуктивної діяльності щоденним ретельним
аналізам піддається яйце.
Біобезпека — найважливіша складова догляду за птицею. Стандарти біологічної безпеки такі:
- обмеження переміщення між пташниками людей;
- обмеження зовнішніх візитерів, не задіяних у виробничому циклі;
- облаштування санітарних пунктів пропуску і зон, які вимагають від співробітників і відвідувачів додаткової санітарної обробки, зокрема й миття під душем;
- забезпечення усіх відвідувачів одноразовими захисними костюмами, а співробітників — змінним спецодягом;
- облаштування пунктів для дезінфекції рук і дезінфекційних килимків для взуття на вході у кожен пташник;
- залучення до роботи з птицею на всіх етапах винятково штатних співробітників компанії;
- переміщення птиці між майданчиками лише на власному автотранспорті компанії, в якому підтримуються необхідні температурні умови і здійснюється обов’язкова мийка та дезінфекція після кожного рейсу;
- окрема увага контролю і захисту від проникнення у приміщення гризунів, комах та дикої птиці.
ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ
Операційне бачення компанії: в утриманні птиці
не може бути дрібниць. Усунення будь-яких ризиків
для здоров’я і добробуту птиці — складова якісного
й безпечного продукту для споживачів.
Чинна система управління харчовою безпекою
на наших птахофабриках сертифікована за стандартом
FSSC 22000 v.5, який відображає концепцію постійного
моніторингу можливих фізичних, біологічних
та інших ризиків і їх контролю у критичних точках
(Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP),
попереджаючи саму поява небезпек, а не перевіряючи
лише кінцевий продукт. Системні визначення, оцінка
та управління чинниками, що впливають на якість
продуктів харчування, дозволяють виготовляти
на птахофабриках натуральне і безпечне яйце
без застосування антибіотиків.
«Овостар Юніон» пишається галузевою лідерської
позицією у впровадженні гуманних практик
поводження із тваринами.
Ми працюємо і вдосконалюємося для того, щоб
виробляти екологічно чисті і здорові продукти
харчування для української нації та наших
міжнародних клієнтів.
онлайн