Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
Різдвяний штолен

Святковий кекс родом з Дрездена — і є найвідоміший різдвяний штоллен. Це чудове святкове частування, повне родзинок, горіхів і цукатів.
Інгредієнти
- Яйця 2 шт.
- Цукор 150 г
- Вершкове масло 200 г
- Молоко 125 мл
- Ром або коньяк 100 мл
- Сухі дріжджі 1 ч.л.
- Борошно 500 г
- Ізюм, курага, цукати 300 г
- Мигдаль 50 г
- Цедра лимону 2 шт.
- Цукрова пудра 100 г
- Ванілін за смаком
- Мускатний горіх, кориця мелена, мелений імбир за смаком
Опис рецепту
- У невеликій ємності замочіть родзинки, цукати і мигдаль в ромі на ніч, періодично помішуючи.
- У мисці розчиніть дріжджі в теплому молоці з дрібкою цукру. Зачекайте 10 хвилин або до утворення бульбашок. Змішуйте протягом декількох хвилин борошно з яйцем, дріжджовою сумішшю, цукром, цедрою лимона, ваніллю, дрібкою солі і розм'якшеним маслом ложкою або в настільному міксері з гачком для тіста. Потрібно тільки перемішати до однорідності, тісто повинно вийти гладким. Потрібно вийняти тісто з миски і відкласти на 15 хвилин.
- Викладіть тісто на стіл або злегка посипану борошном дошку. Додайте підготовлену суміш цукатів, фруктів і горіхів та цедру. Вимісіть на посипаній борошном робочій поверхні. Покладіть тісто для штолена в глибоку миску, накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1 годину.
- Тісто для штолена розкачайте в формі овалу. Ребром долоні зробіть поздовжнє поглиблення посередині овалу і загніть праву половину тіста на ліву так, щоб воно трохи заходило за середину. Викладіть тісто для штолена на деко, вистелене пергаментом, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину. Також можете зробити прямокутну форму зі стінками з фольги, щоб він зберігав форму під час випічки.
- Випікайте штолен в розігрітій до 170-180 °С духовці до готовності, від 45 до 60 хвилин. Через 40 хвилин можна накрити його фольгою, щоб не підгорів. Перевірити готовність кексу ви можете за допомогою дерев'яної палички, вставте її в кекс, вона повинна виходити сухою.
- Випечений кекс змастіть розтопленим маслом, близько 50 г, і посипте цукровою пудрою, у вас утвориться скоринка. Для щільності цукрової скоринки повторіть цю процедуру кілька разів. Дайте кексу охолонути і можете подавати.