Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Яйце допомагає боротися із змінами клімату

вплив виробництва яйця на клімат
img170

Яйце знижує викиди вуглекислого газу (СО2)

Згідно з даними Protein Scorecard, отриманими Інститутом світових ресурсів (WRI), виробництво яйця має найменший вплив на навколишнє середовище з усіх джерел тваринного білка. Його вуглецевий слід навіть можна порівняти з деякими рослинними продуктами (IEC).

вуглецевий слід від виробництва яєць

Розрахунки Environmental Working Group, Meat Eaters Guide щодо викидів СО2 на кг яєць

Система утримання птиці

Кг СО2 на кг яєць, що йдуть у їжу, на виході з птахофабрики

Вільний вигул (птахофабрика у Британській Колумбії)

2,38

Утримання в клітках (птахофабрика в Нью Джерсі)

1,86

Середній викид СО2 в атмосферу під час виробництва яйця

2,12

Середній викид СО2 в атмосферу при виробництві одного кілограма яловичини — 33,7 кг, свинини — 10,8 кг, курятини — 5 кг, індичати — 3,4 кг. 

(Джерело: Environmental Working Group, Meat Eaters Guide.)

За іншими розрахунками виробництво кілограма яєць дає викид в атмосферу 1,6 кг CO2-еквівалента. 

(Джерело: R C Taylor 1, H Omed, G Edwards-Jones. The greenhouse emissions footprint of free-range eggs, 2014, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24570444/)

Крім цього, процес перетравлення їжі у великої рогатої худоби пов'язаний з виробленням метану — газу, що викидається в атмосферу в процесі газоутворення у тварин. Викиди метану є основним фактором підвищення концентрації парникових газів в атмосфері Землі

Таким чином, виробництво яловичини, свинини, баранини дає набагато більші викиди СO2 в атмосферу.

Недарма вважається, що один із шляхів для людства залишитися на траєкторії 1,5°C, яка не призведе до незворотних наслідків — скоротити споживання м'яса.

Яєчне виробництво дає значно менше відходів

При виробництві яйця створюється послід, який є органічним добривом, сприятливішим для ґрунтів, ніж хімічні добрива. Курячий послід — найбільш природний і доступний вибір для фермерів, з усіх відходів життєдіяльності тварин у ньому найбільше азоту, фосфору та калію. Вчені з Університету Міссісіпі (США) дійшли висновку, що ґрунт, який отримував “підживлення” курячим послідом протягом 5 років, менше ущільнювався, тобто краще пропускав воду через ґрунт і, відповідно, вимагав менше ресурсів на зрошення.

Після закінчення продуктивного періоду курка стає м'ясним продуктом.

Пух і пір'я завдяки своїм теплоізоляційним властивостям, а також легкості та пружності, широко використовуються у легкій промисловості. Вони є наповнювачем для подушок, ковдр, пуховиків та інших виробів для щоденного побуту. Природні властивості натурального філера дозволяють отримувати текстильну продукцію високої якості.

З жиру та кісток курей виробляють технічний жир та м'ясо-кісткове борошно, які користуються попитом у шкіряному виробництві, миловарінні, текстильній промисловості, металообробній сфері, медицині та такому «зеленому» сегменті паливної індустрії як біологічне паливо («біодизель»).

Шкаралупа, що залишилася від виробництва яєчних продуктів, перемелюється і стає цінною біодобавкою кальцієвої в корм тварин.

2022-10-08T01:36:35+03:002022-10-08T01:36:35+03:00Яйце знижує викиди вуглекислого газу (СО2) Згідно з даними Protein Scorecard, отриманими Інститутом світових ресурсів (WRI), виробництво яйця має найменший вплив на навколишнє середовище з усіх джерел тваринного білка. Його вуглецевий слід навіть можна порівняти з деякими рослинними продуктами (IEC). Розрахунки Environmental Working Group, Meat Eaters Guide щодо викидів СО2 на кг
img170