Яйце знижує викиди вуглекислого газу (СО2)
Згідно з даними Protein Scorecard, отриманими Інститутом світових ресурсів (WRI), виробництво яйця має найменший вплив на навколишнє середовище з усіх джерел тваринного білка. Його вуглецевий слід навіть можна порівняти з деякими рослинними продуктами (IEC).
Система утримання птиці |
Кг СО2 на кг яєць, що йдуть у їжу, на виході з птахофабрики |
Вільний вигул (птахофабрика у Британській Колумбії) |
2,38 |
Утримання в клітках (птахофабрика в Нью Джерсі) |
1,86 |
Середній викид СО2 в атмосферу під час виробництва яйця |
2,12 |
Середній викид СО2 в атмосферу при виробництві одного кілограма яловичини — 33,7 кг, свинини — 10,8 кг, курятини — 5 кг, індичати — 3,4 кг.
(Джерело: Environmental Working Group, Meat Eaters Guide.)
За іншими розрахунками виробництво кілограма яєць дає викид в атмосферу 1,6 кг CO2-еквівалента.
(Джерело: R C Taylor 1, H Omed, G Edwards-Jones. The greenhouse emissions footprint of free-range eggs, 2014, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24570444/)
Крім цього, процес перетравлення їжі у великої рогатої худоби пов'язаний з вироленням метану — газу, що викидається в атмосферу в процесі газоутворення у тварин. Викиди метану є основним фактором підвищення концентрації парникових газів в атмосфері Землі
Таким чином, виробництво яловичини, свинини, баранини дає набагато більші викиди СO2 в атмосферу.
Недарма вважається, що один із шляхів для людства залишитися на траєкторії 1,5°C, яка не призведе до незворотних наслідків — скоротити споживання м'яса.
Яєчне виробництво дає значно менше відходів
При виробництві яйця створюється послід, який є органічним добривом, сприятливішим для ґрунтів, ніж хімічні добрива. Курячий послід — найбільш природний і доступний вибір для фермерів, з усіх відходів життєдіяльності тварин у ньому найбільше азоту, фосфору та калію. Вчені з Університету Міссісіпі (США) дійшли висновку, що ґрунт, який отримував “підживлення” курячим послідом протягом 5 років, менше ущільнювався, тобто краще пропускав воду через ґрунт і, відповідно, вимагав менше ресурсів на зрошення.
Після закінчення продуктивного періоду курка стає м'ясним продуктом.
Пух і пір'я завдяки своїм теплоізоляційним властивостям, а також легкості та пружності, широко використовуються у легкій промисловості. Вони є наповнювачем для подушок, ковдр, пуховиків та інших виробів для щоденного побуту. Природні властивості натурального філера дозволяють отримувати текстильну продукцію високої якості.
З жиру та кісток курей виробляють технічний жир та м'ясо-кісткове борошно, які користуються попитом у шкіряному виробництві, миловарінні, текстильній промисловості, металообробній сфері, медицині та такому «зеленому» сегменті паливної індустрії як біологічне паливо («біодизель»).
Шкаралупа, що залишилася від виробництва яєчних продуктів, перемелюється і стає цінною біодобавкою кальцієвої в корм тварин.