Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Яйце допомагає боротися із змінами клімату

вплив виробництва яйця на клімат
img 1671

Яйце знижує викиди вуглекислого газу (СО2)

Згідно з даними Protein Scorecard, отриманими Інститутом світових ресурсів (WRI), виробництво яйця має найменший вплив на навколишнє середовище з усіх джерел тваринного білка. Його вуглецевий слід навіть можна порівняти з деякими рослинними продуктами (IEC).

Розрахунки Environmental Working Group, Meat Eaters Guide щодо викидів СО2 на кг яєць

Система утримання птиці

Кг СО2 на кг яєць, що йдуть у їжу, на виході з птахофабрики

Вільний вигул (птахофабрика у Британській Колумбії)

2,38

Утримання в клітках (птахофабрика в Нью Джерсі)

1,86

Середній викид СО2 в атмосферу під час виробництва яйця

2,12

Середній викид СО2 в атмосферу при виробництві одного кілограма яловичини — 33,7 кг, свинини — 10,8 кг, курятини — 5 кг, індичати — 3,4 кг. 

(Джерело: Environmental Working Group, Meat Eaters Guide.)

За іншими розрахунками виробництво кілограма яєць дає викид в атмосферу 1,6 кг CO2-еквівалента. 

(Джерело: R C Taylor 1, H Omed, G Edwards-Jones. The greenhouse emissions footprint of free-range eggs, 2014, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24570444/)

Крім цього, процес перетравлення їжі у великої рогатої худоби пов'язаний з вироленням метану — газу, що викидається в атмосферу в процесі газоутворення у тварин. Викиди метану є основним фактором підвищення концентрації парникових газів в атмосфері Землі

Таким чином, виробництво яловичини, свинини, баранини дає набагато більші викиди СO2 в атмосферу.

Недарма вважається, що один із шляхів для людства залишитися на траєкторії 1,5°C, яка не призведе до незворотних наслідків — скоротити споживання м'яса.

Яєчне виробництво дає значно менше відходів

При виробництві яйця створюється послід, який є органічним добривом, сприятливішим для ґрунтів, ніж хімічні добрива. Курячий послід — найбільш природний і доступний вибір для фермерів, з усіх відходів життєдіяльності тварин у ньому найбільше азоту, фосфору та калію. Вчені з Університету Міссісіпі (США) дійшли висновку, що ґрунт, який отримував “підживлення” курячим послідом протягом 5 років, менше ущільнювався, тобто краще пропускав воду через ґрунт і, відповідно, вимагав менше ресурсів на зрошення.

Після закінчення продуктивного періоду курка стає м'ясним продуктом.

Пух і пір'я завдяки своїм теплоізоляційним властивостям, а також легкості та пружності, широко використовуються у легкій промисловості. Вони є наповнювачем для подушок, ковдр, пуховиків та інших виробів для щоденного побуту. Природні властивості натурального філера дозволяють отримувати текстильну продукцію високої якості.

З жиру та кісток курей виробляють технічний жир та м'ясо-кісткове борошно, які користуються попитом у шкіряному виробництві, миловарінні, текстильній промисловості, металообробній сфері, медицині та такому «зеленому» сегменті паливної індустрії як біологічне паливо («біодизель»).

Шкаралупа, що залишилася від виробництва яєчних продуктів, перемелюється і стає цінною біодобавкою кальцієвої в корм тварин.

2022-10-08T01:36:35+03:00 2024-09-05T10:13:14+03:00 Яйце знижує викиди вуглекислого газу (СО2) Згідно з даними Protein Scorecard, отриманими Інститутом світових ресурсів (WRI), виробництво яйця має найменший вплив на навколишнє середовище з усіх джерел тваринного білка. Його вуглецевий слід навіть можна порівняти з деякими рослинними продуктами (IEC). Розрахунки Environmental Working Group, Meat Eaters Guide щодо викидів СО2 на кг
img 1671