Різдвяний кекс
Інгредієнти
- Борошно 300 г
- Вершкове масло 200 г
- Яйце 4 шт
- Розпушувач 1 ч. л.
- Кориця 1 ч. л.
- Цукор 100 г
- Мускатний горіх 0,5 ч. л.
- Сіль 1 дрібка
- Ром 50 мл
- Ванільний цукор 0,5 ч. л.
- Цедра лимона 0,5 шт
- Цедра апельсина 0,5 шт
- Суміш сухофруктів 700 г
- Мигдаль 50 г
- Чорний шоколад 50 г
Опис рецепту
Пропонуємо до Вашої уваги один із можливих рецептів Різдвяного кексу, яким ви можете побалувати своїх близьких. Різдвяний кекс, як і різдвяні традиції різних країн, мають деякі відмінності, але всі вони єдині в тому, що люблять і цінують дух Різдва.
Різдвяний кекс можна приготувати заздалегідь, за 4 тижні до Різдва або за прискореним рецептом.
Зекономимо час господині та розповімо про особливості та тонкощі у приготуванні цього чарівного та ароматного святкового частування.
Як приготувати різдвяний кекс
1. У середній мисці змішайте заздалегідь приготовані сухофрукти: курагу, чорнослив, цукати, родзинки, інжир, кристалізований імбир, зацукровану вишню. Щоб кекс набув дивовижного смаку, залийте фруктовий мікс ромом або коньяком. Добре перемішайте та накрийте кришкою. Дайте сухофруктам просочитися щонайменше 4 годин, періодично помішуючи.
Ми рекомендуємо замочувати сухофрукти на день. За цей час вони зволожаться, набухнуть і вберуть алкоголь.
Ви можете змінити варіанти сухофруктів у рецепті, просто переконайтеся, що загальна кількість сухофруктів збігається за вагою.
2. Підготуйте вершкове масло, наріжте кубиками та залиште на деякий час, щоб воно пом'якшилося. Перекладіть цукор і розм'якшене масло у велику миску і збивайте міксером до отримання пишної маси протягом 5 хвилин. Потім додайте по одному яйцю і продовжуйте збивати яєчну суміш до отримання однорідної консистенції.
3. В окремій місткості з'єднайте і перемішайте наступні інгредієнти: борошно, що просіює (300 г), розпушувач (1 ч. л.), щіпку солі, ванільний цукор, корицю (1 ч. л.), мускатний горіх (0,5 ч. л.).
4. Не висипайте борошно все відразу, а поступово вводьте сухі інгредієнти невеликими порціями в яєчну суміш і ретельно перемішуйте.
5. Продовжуйте вимішувати тісто і додайте замочені сухофрукти, доки всі інгредієнти не будуть рівномірно змішані. Тісто має вийти досить густим.
Для надання аромату можна рекомендувати додати апельсинову та лимонну цедру, апельсиновий сік, дрібно нарізаний мигдаль. Ви навіть можете додати темний гіркий шоколад на власний розсуд.
6. Покладіть пергаментний папір у прямокутну форму для випікання, змастіть його вершковим маслом і злегка посипте борошном або панірувальними сухарями.
Залежно від розміру форми, у вас може вийти один або два кекси.
7. Обережно перекладіть готову масу для кексу, заповнивши форму на ⅔ місткості. Поступово розподіліть тісто у формі для випікання. Використовуйте змащену олією лопатку, щоб розрівняти тісто на рівний шар.
8. Розігрійте духовку до 180°С і випікайте від 75 до 90 хвилин або поки дерев'яна паличка, вставлена в центр кексу, не буде чистою. Дайте охолонути у формі протягом 10 хвилин, потім вийміть кекс із духовки та помістіть на кухонну поверхню до повного охолонення.
9. Дайте кексу повністю охолонути. Рясно змастіть верх і боки виробу ромом або коньяком. Ви можете подавати цей кекс відразу після того, як він охолоне, але згодом його смак значно покращується, наповнюється пряними ароматами.
10. Традиційний святковий кекс повний сухофруктів, хрустких горіхів та ароматних спецій готовий. Смачного.
Як правильно зберігати різдвяний кекс
Якщо ви готуєте кекс за кілька тижнів до Різдва, щільно загорніть його в марлю або харчовий папір, просочений алкоголем, додатково оберніть у фольгу або вощений папір і помістіть у коробку із щільною кришкою. Періодично раз на тиждень розгортайте та рясно змащуйте марлю (або пергаментний папір) алкоголем, коли вона висихає.
Цей крок сприяє додатковій вологості, а також дозволяє ароматам кексу зливатися та насичуватися з часом. Завдяки алкоголю кекс залишається свіжим протягом кількох тижнів.
Рекомендується витримувати кекс щонайменше місяць перед подачею на стіл. Однак навіть кілька днів мають величезний вплив на смакові якості та консистенцію. Зберігайте різдвяний кекс у прохолодному місці.
Насолоджуйтесь нашим рецептом домашнього, щедрого на сухофрукти та горіхи кексом, який має вологу структуру та насичений смак.
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка десертів:
- МЕДОВА КОВРИЖКА
- ШОКОЛАДНИЙ БРАУНІ
- ТРАДИЦІЙНИЙ РІЗДВЯИЙ ПУДІНГ
- ЛІВІСЬКИЙ СИРНИК
- ШОКОЛАДНЕ ПЕЧИВО З ТРІЩИНКАМИ